Mit érdemes kipróbálni Svédországban a helyi specialitásokat? És hova menjünk olcsó ételekért?
Svéd konyha
Történelmileg a svéd konyha nem volt túl gazdag. A lakosság túlnyomó többségének élelmezése arra korlátozódott, amit helyben lehetett termeszteni vagy kifogni.
Az étrend ezért főleg zabkásából, kenyérből, répából (amelyet később a burgonya váltott fel), káposztából, hüvelyesekből és levesekből állt.
A húsételeket főleg halból, sertéshúsból, esetleg vadhúsból és vadmadarakból készítették. A szarvas (älg) és a rénszarvas (ren) húsa is általánosan elterjedt, leggyakrabban burgonyával és áfonyával tálalt steak formájában.
A svédek nagyon szeretik az édességeket. A helyi pékségek a specialitások széles választékát kínálják.
Tipikus svéd specialitások
Ezeket az ételeket nem szabad kihagyni Svédországban.
Húsgombócok
A svéd húsgombóc nem csupán egy egyszerű étel, hanem az ország egyik szimbóluma. A húsgombócokat általában darált marha- és sertéshúsból készítik, és burgonyapürével és áfonyával tálalják.
Az étel egész Skandináviában jellemző, de svéd ételként az IKEA bútoráruházlánc tette világszerte híressé, amely évtizedek óta főételként tálalja éttermeiben.
Lazac
A lazac nagyon népszerű étel, és tucatnyi különböző módon készítik el. A legnépszerűbb a sózott lazac burgonyával és kapormártással.
Surströmming
A több száz YouTube-videóról elhíresült étel, amelyben külföldi emberek próbálják megenni, de a hihetetlen illat ellenére inkább hányást vált ki, mint étvágyat.
A Surströmming egy tartósított savanyú hering, amelyet a halhús erjesztésével készítenek, és amely erős szagot áraszt. A hal rendkívül sós, és a szag olyan intenzív, hogy a surströmming fogyasztása számos középületben tilos.
A konzervet általában folyó víz alatt nyitják ki, és kenyérrel tálalják.
A surströmming szezonális élelmiszer, és körülbelül augusztus közepétől a készletek kifogyásáig, ritkán a következő tavaszig kapható a boltokban. A Surströmminget leginkább Észak-Svédországban árulják, ahol minden szupermarketben megtalálható. Délen nagyon kevés kerül forgalomba.
Számítson arra, hogy a surströmming drága élelmiszer, egy 400 grammos konzerv körülbelül 450 sek-be kerül.
Ärtsoppa
Svédország leghíresebb levesét sárgaborsóból készítik, és tetszés szerint különböző hozzávalókat adnak hozzá, leggyakrabban csirkét.
Sill (pácolt hering)
A hering az egyik legnépszerűbb tengeri hal, amelyet a svédek abszolút szeretnek.
Leggyakrabban különböző mártásokban, különböző fűszerekkel pácolják, így a heringből készült ételek regionálisan igen változatosak. A hering az egyik legnépszerűbb előétel vagy könnyű étel vacsorára vagy uzsonnára.
Kroppkakor
Dél-Svédország jellegzetes étele a szalonnával vagy füstölt hússal töltött gombóc, amelyet áfonyaszósszal tálalnak.
Ez az egyik legolcsóbb, ugyanakkor nagyon ízletes és kiadós étel.
Pytt i Panna
A szegények étele évszázadokon át a gyorsasága és igénytelensége miatt még ma is népszerű.
Ez egy maradék étel. Ami otthon maradt, azt összekeverjük. Az alapanyag a burgonya, amit feldarabolunk, és ízlés szerint szinte bármit beletehetünk. Leggyakrabban sertéshúst, paradicsomot, szalonnát vagy uborkát.
Smörgåstårta
Ez az egyedi sós desszert sok második szendvicsből, sonkából, sajtból vagy zöldségből áll. A Smörgåstårta ünnepi alkalmakra készül, de egyes pékségekben is árulják.
Desszertek és édességek
Rendkívül népszerűek afahéjjal és különösen a Svédországban nagyon népszerűkardamommal töltött édes kiflik.
Ugorjon be reggel a sok kávézó egyikébe, és vásároljon minden édes kifliből egyet-egyet. Garantáljuk, hogy sokkal jobb lesz a reggelije, mint a szállodai unalmas kontinentális asztaloknál.
Svédország északi részein abszolút fantasztikus zsemléket is készítenek sült áfonyával, édes és sós formában egyaránt.
Semla
A kis édes fánkok tetején tejszínhabbal, jellemzően mandulakrémmel töltve, fahéjjal, kardamommal ízesítve vagy ízesítetlenül hagyva.
Nagyszerű reggeli és délutáni kávé mellé.
Kladdkaka
A svédek legnépszerűbb süteménye csokoládéból készül, nagy arányban vajjal. Ezért kissé olajos és nagyon sűrű az állaga.
A Kladdkakát tejszínhabbal és málnával lágyítják.
Hogyan étkezzünk úgy, mint a helyiek
A svédek általában otthon esznek. Ha valaki hazahívja vacsorára, az annak a jele, hogy igazán nagyra értékeli Önt. Ritkábban járnak étterembe. Egyébként nagyon gyakori, hogy a svédek otthon előre főznek, és dobozban viszik az ételt a munkahelyükre/iskolába.
Ez az oka annak is, hogy Svédországban nem sok helyi éttermet találsz helyi konyhával, és ha vannak is, azok általában a turistákra koncentrálnak, és nagyon magasak az áraik. Az éttermekben kényelmes, ha van ebédmenü.
A legolcsóbb helyi ételeket (69 sek-től), húsgombóc formájában, az IKEA bútoráruház étkezőiben lehet találni.
Mi a legfontosabb a svédek számára? Elmenni a "fikára". Ez azt jelenti, hogy elmennek egy kávézóba, isznak egy kávét, valami édességet és beszélgetnek a barátokkal. Az éttermekkel ellentétben a kávézók mindenütt jelen vannak, és kisebb-nagyobb városokban egyaránt megtalálhatók.
A klasszikus gyorséttermek hamburgerrel és sült krumplival mindenütt jelen vannak. Svédországban a helyi MAX Burgers cég a vezető, de ott van még a McDonald's és a KFC is. Nagyon gyakran találkozhatunk pizzériákkal vagy kebabosokkal is.
A hot dogok is népszerűek a 7-Elevenben vagy a Pressbyrånban, amelyek még a legkisebb városokban is megtalálhatók.
Az éttermek szokásos árai
- Étteremben ebédmenü - 130 sek
- Étteremben étkezés, különlegességek nélkül - 170 sek egy olcsóbb étteremben, de általában 220 sek-től felfelé.
- Sör - 60 sek
- Koktél - 140 sek
- Pizza - 100 sek
- McDonald's menü - 110 sek
- Víz - 25 sek
- Hotdog - 30 sek