Milyen ételeket érdemes kipróbálni Máltán? Milyen ételeket árulnak leggyakrabban a helyi éttermekben?
Máltai konyha
Máltát hosszú időn keresztül nagymértékben befolyásolta az Olaszországhoz való földrajzi közelsége. Ennek eredményeképpen mediterrán konyhája részben hasonlít a szomszédos Olaszországéhoz, sok finomítással.
Máltán mind a tészta, mind a pizza számos változatban és ízben élvezhető. A pizza igazán finom, a tésztát pedig például ravioli formájában készítik.
Az étlapokon számos tengeri herkentyűs étel szerepel. A leggyakoribb ételek közé tartozik a tengeri sügér, a kardhal, a tonhal és még a delfin is. A halakon kívül a polip vagy a tintahal is élvezhető. Az ételeket friss fűszernövényekkel díszítve és fűszerezve vagy tejszínes mártással körítve tálalják.
De nemcsak az olasz hatás érezhető a hagyományos máltai ételekben. A múltban a máltai ételekre a brit, az arab, sőt az indiai konyha is hatással volt.
Tipikus máltai specialitások
A nemzeti máltai étel a nyúl többféleképpen is. A leghagyományosabb a borban párolt nyúl burgonyával és zöldségekkel, de gyakran tésztával is tálalják. Az éttermekben gyakran találkozhatunk ezzel az étellel "Stuffat tal-fenek" helyi néven.
A máltai háztartásokban is gyakran fogyasztanak nyulat, mind ünnepi alkalmakkor, mind a mindennapi életben.
Egy másik nagyon gyakori étel Máltán a friss tengeri hal, amellyel abszolút minden étteremben találkozhatunk. A tonhal, a kardhal és a tengeri sügér gyakori halak az itteni vizekben.
A helyiek körében a legnépszerűbb hal a lampuki (máshol mahi-mahi vagy dorado néven is ismert). Ez a nagyon ízletes kisebb hal ősszel, különösen szeptember és december között vándorol a máltai szigetek körül, így ebben az évszakban érdemes frissen elkészítve fogyasztani a helyi éttermekben.
További hagyományos máltai ételek a következők:
- Bragioli - vörösborral készített, kapribogyóval, olajbogyóval vagy tojással töltött marhahúsroulád. Kedvelt főétel a máltai háztartásokban,
- Spagetti tengeri sünnel - nagyon népszerű étel a tenger gyümölcseire specializálódott éttermekben. A tengeri sün a máltai konyha egyik csemegéje, amelyet leggyakrabban spagettivel, a Spaghetti Rizzi nevű étellel tálalnak,
- Timpana - ez tulajdonképpen egy klasszikus lasagne, egy sült tészta darált hússal és béchamellel,
- Ftira - első látásra érdektelen kenyérgombóc, de első ízre felejthetetlen élmény. Először is, a máltai kenyeret a világ egyik legjobb kenyerének tartják, másodszor pedig a ftira belsejét különféle hozzávalókkal töltik meg, az olajbogyótól, tonhalon, kapribogyón át a paradicsomig és paradicsompüréig,
- Pastizzi - a legnépszerűbb snack, vagy "ha valami aprósághoz van kedve". Ezek kis leveles tésztazacskók, amelyeket friss ricotta sajttal, borsóval, spenóttal vagy akár csokoládéval töltenek meg.
Italok
A mészkő alapkőzet, a bőséges napsütés, a megfelelő szellő és az időjárás állandósága minden évben a legjobb vörös- és fehérbortermést garantálja. Máltán számos borászat működik, a legismertebbek a Marsovin, a Meridiana, a Delicata és más családi vállalkozások. Ezek mind minőségi borokat készítenek hozzáadott összetevők nélkül és nagyon kedvező áron.
Amáltai Cisk sör könnyű és ideális a mediterrán éghajlathoz.
Az üdítőital, a Kinnie máltai limonádé nagyon frissítő, íze a gyógynövénylikőrhöz hasonló, de alkohol nélkül. Titkos recept szerint készül a piros narancs héjából és gyógynövénykeverékből. Csak Málta szigetén lehet megkóstolni.
Egy kis képzelőerővel a Kinnie az osztrák Almdudler italhoz hasonlítható. A Kinnie íze azonban lényegesen kesernyésebb.
Így egyél úgy, mint egy helyi
A máltaiak szeretnek étterembe járni, de elsősorban azokat keresik fel, amelyek távol vannak a turistaforgalomtól, azaz a városok peremén vagy a hátországban.
Nagyon népszerűek a mindenütt jelenlévő pékségek és cukrászdák, ahol megreggelizhetünk egy pastizzi cappuccinóval vagy a finom máltai ftira kenyérrel.
Szokásos éttermi árak
Egy étteremben vacsorázni egy pohár borral együtt fejenként körülbelül 15 eurót, de inkább 20 eurót kell fizetni. Számítson magasabb árra a friss tenger gyümölcseiért. Általánosságban persze elmondható, hogy a tengerparton vagy a történelmi városközpontokban lévő éttermekben az árak körülbelül 10-20%-kal magasabbak, mint az események központjától távolabb eső éttermekben. Gozo szigetén valamivel olcsóbbak.
A különböző helyi gyorséttermek, amelyek pizzát vagy kebabot kínálnak, szintén népszerűek.
Példák az árakra:
- Főétel (nyúl vagy bragioli): 20 eur és 25 eur között.
- Tészta: 15 eur
- Hal és tenger gyümölcsei: 20 eur és 30 eur között.
- Pastizzi vagy ftira: 1,50 eur-tól 3 eur-ig
- Pizza vagy kebab menü (chips + ital): 15 eur
- Helyi sör 0,5 liter: 3 eur-tól 4,50 eur-ig