Milyen ételeket érdemes megkóstolni Japánban? Mit árulnak leggyakrabban a helyi éttermekben?
Vásároljon jegyet Japánba előre
Japán konyha
Mivel Japán szezonális ország, szinte minden hónapban megkóstolhatsz valami mást. A legtöbbel találkozhatsz:
Soba tészta - hajdina tészta, amelyet a nyári hónapokban hidegen (zaru soba), a téli hónapokban pedig melegen szolgálnak fel. Az egyik alapváltozat a kake soba (hajdinatészta húslevessel).
Udon tészta - vastag, sárgás színű búzából készült tészta, amelyet soba tésztaként tálalnak.
Tészta ramen - a ramen leves általában sokféleképpen elkészíthető, a tészta kínai módra tojásos tészta, de a ramen annyira népszerű Japánban, hogy a helyiek magukévá teszik. A legfontosabb dolog a ramenben a húsleves, ennek előállítása általában titkos, így minden ramen étterem más ízű húslevest kínál, még akkor is, ha ugyanaz az ételről van szó. A húsleves és a tészta mellett a zöldségek és a húsok is különböző módon kerülnek bele.
Gyoza - húsból és zöldségből készült töltött zacskók, párolva vagy sütve.
Tempura - zöldségek, tenger gyümölcsei és halak a tri-wraphoz hasonló módon bevonva, de az eredmény érezhetően ropogósabb.
Sushi - többnyire nyers hal rizzsel és hínárral. A tipikus sushi egy rizsből és húsból álló, hínárral bevont tekercs, amelyet makinak neveznek. A rizs halakkal a tetején a nigiri. Magát a nyers halszeleteket sashiminek nevezik.
Natto - erjesztett szójabab, amely világosbarna színű. Nagyon csípős szaguk és jellegzetesen erős ízük van, külföldiek gyakran meg sem tudják kóstolni az erős szag miatt. Azonban nagyon egészségesek!
Bentó - uzsonnás doboz, alapvetően mindenből egy kicsit. Jellemző, hogy a vonatra vagy a shinkazenre veszünk bentót, közvetlenül a peronokon árulják őket.
Senbei - szójaszósszal és hínárral bevont rizskeksz, hasonló az itthon híres "japán mix"-hez.
Teák - sencha tipikus zöld tea, genmaicha - zöld idő pörkölt rizzsel, mugicha - árpatea, matcha porított tea kesernyés ízű, amelyet főleg teaszertartásokon és édességek ízesítésére használnak, stb.
Alkohol - szaké - rizsbor, tipikus japán alkohol. Shouchu - japán édesburgonyapárlat. Sör - Asahi, Sapporo, Kirin, Yebisu, ...
Édességek és cukorkák - a hagyományos édességek rizslisztből, keményítőből és anko édesbabból készülnek.
Mit ne tegyen evés közben
Ne dugjon pálcikákat a rizsbe, hanem tegye a tálra. Az evőpálcikákat csak temetési szertartások alkalmával dugják a rizsbe.
Ne dugjon evőpálcikát a szusiba, ez nagyon udvariatlan. A szusit általában kézzel eszik, ha nem tudja, hogyan kell használni az evőpálcikákat. Japánban viszont a szusit az igazi ínyencek és ínyencek kézzel eszik.
Ne adjuk át az ételt evőpálcikáról evőpálcikára, ez egy másik buddhista temetési rituálét idéz, a csontok elvételét.
Hogyan étkezzünk úgy, mint a helyiek
A helyi éttermekben való étkezés biztonságos. A japán higiéniai előírások a legmagasabbak közé tartoznak a világon.
A helyi önkiszolgáló éttermek mindenütt jelen vannak, ahol egy kioszknál rendelhetsz, kártyával fizethetsz, és egyszerű, de általában jó és ami a legfontosabb, nagyon olcsó ételt kapsz.
Ezek a bisztrók nagyon népszerűek a japánok körében a reggeli és a vacsora menük miatt.