Milyen ételeket érdemes kipróbálni Indonéziában? Mit árulnak leggyakrabban a helyi éttermekben?
Szálláshely keresése Indonéziában
Indonéz konyha
Az alapélelmiszer a rizs (nasi), az indonézek naponta 3-szor esznek belőle. A rizs leggyakoribb kísérője a csirke vagy hal különböző fűszeres szószokban, vagy sülve.
A konyhát némileg befolyásolja a helyi vallás, így az iszlám által tiltott sertéshússal alapvetően csak Balin, a természeti törzseknél, valamint a keresztény vagy kínai éttermekben találkozhatsz.
A hindu Balin, a változatosság kedvéért, nehezen fogsz marhahúst találni.
A másik gyakori köret a tészta (mie).
Különféle levesekkel is találkozhatsz, amelyekhez az indonézek természetesen rizst rendelnek.
Az ételhez mindig adnak sambal-t, egy chilipaprika szószt, és fűszerezheted "kecap manis"-sal is, ami egy sűrű, édes szójaszósz.
A helyi ételek általában nagyon fűszeresek. A legtöbb étteremben vagy warungban kérhetünk "bunkus"-t is, ami egy elviteles étel. Az adagot élelmiszerpapírba, folyékony kis zacskókba csomagolják. Ezeket az ételeket aztán egy hosszabb utazás során is elfogyaszthatja.
Tipikus indonéz specialitások
Az ételek, amelyekkel leggyakrabban találkozhatsz az étlapon:
- Nasi goreng - sült rizs
- Ayam goreng - sült csirke
- Ikan goreng - sült hal
- Mie goreng - sült tészta
- Satay - sült csirke nyárs (leggyakrabban) mogyorószósszal.
- Soto ayam - finom leves rizzsel, tésztával, zöldségekkel és csirkével.
- Bakso - leves darált húsgombócokkal
- Babi - sertéshús
- Sapi - marhahús
- Gado-gado - zöldségsaláta tofuval, tojással és mogyorószósszal
- Cap-cay - vegyes sült zöldség
- Tempeh - sült tofu szeletek
- Tahu - erjesztett szójaszeletek
- Pisang goreng - sült banán
Nem szabad megfeledkezni az egzotikus gyümölcsök széles választékáról sem, mint például a salak (kígyógyümölcs), jackfruit (kenyérgyümölcs), mariqisa (maracuja), klenkeng vagy rambutan (a licsihez hasonló ízű), mangosztán, sirsak, karambola, ananász, mangó, avokádó és a vitatott durian.
A legtöbb étteremben vagy warungban kínált friss gyümölcslevek tökéletesek.
Tipikus italok
- Air minum - ivóvíz
- Teh - tea
- Teh jahe - gyömbértea
- Es teh - jeges tea (tea jéggel)
- Kopi - kávé (török)
- Es jeruk - kipréselt citrusfélék vízzel, cukorral és jéggel
- Susu - tej
- Jus - gyümölcslé
Az alkohol itt meglehetősen drága. A Bintang sör a vezető sör a turisták körében, és a különböző régiókban különleges szeszes italokat, borokat vagy likőröket is kínálnak (arak, anggur, tuak, moke, ...), ha meg szeretné kóstolni, vigyázzon az alkohol minőségére. Néhány turistát már megmérgeztek a házi készítésű pálinkák.
A helyiek hisznek a természet erejében. Útközben találkozhatsz egy "Jamu" nevű bolttal. Természetes gyógyszereket árul. Ha le tudod írni bármelyik betegségedet a gyógynövényesnek (aki valószínűleg nem beszél angolul), akkor olyan gyógyszerre számíthatsz, amivel a helyiek nem tudnak betelni.
Ramadán idején készüljön fel arra, hogy az üzletek és éttermek napközben zárva lehetnek. Ez azért van, mert a muszlimok nappal böjtölnek, és csak akkor esznek, amikor leszáll az éj.
Hogyan étkezz úgy, mint egy helyi
A legtöbb indonéz, aki nem otthon eszik, a warungokba vagy mozgó bódékba jár enni. Gyakran nem asztaloknál esznek, hanem szőnyegeken ülnek.
Az ételt gyakran mély tányérban kapják; ha evőeszközzel esznek, akkor kanalat és villát kapnak. A kanalat a jobb kézben, a villát a bal kézben tartják, és a villával adják át az ételt a kanálra.
Sok helyi lakos kézzel eszik; ha ezt választja, mindig csak a jobb kezét használja. A bal kezét tisztátalannak tartják, és az indonézek gyakran a testük mentén lógva tartják.
Az ételt az ujjai közé kanalazza, és a falatot a hüvelykujjával csúsztassa a szájába. Gyakran udvariasnak tartják, ha az egész adagot megeszik. Az sem számít udvariasságnak, ha szippantasz, még akkor sem, ha a fűszeres étel könnyeket csal a szemedbe. A botladozás megengedett.
A helyi utcai étkezdék (warungok) az egész országban nagy számban találhatók. Ezek a helyi éttermek gyakran még a legkisebb falvakban is megtalálhatók, a városokban pedig tucatjával találhatók egyetlen utcában.
Az éttermek szokásos árai
Az indonézek reggelire főétkezésként rizst, tésztát, levest vagy például különböző kását esznek, egy warungban (tipikus indonéz utcai étterem vagy bódé) az ár általában 20 000 idr körül van.
Az olyan turistaövezetekben, mint Bali vagy Yogyakarta belvárosa, az árak ennek több mint kétszerese is lehet, és egy normál étkezés egy helyi étteremben 40 000 idr körüli összegért vásárolható meg.
Az ebéd vagy vacsora hasonló összegre jön ki , sört egy étteremben 40 000 idr-tól, friss gyümölcsleveket 10 000 idr-tól lehet kapni.