Milyen ételeket érdemes megkóstolni Bulgáriában? Mit árulnak leggyakrabban a helyi éttermekben?
Bolgár konyha
A helyi konyha a helyben termesztett termékekből készül, sok zöldséggel és salátával. Az ételek általában könnyűek. Az elkészített fő húsok a csirke és a hal.
A bolgár konyhát Európa egyik legegészségesebb konyhájának tartják.
Azt mondják, hogy az elfogyasztott zöldségek és tejtermékek nagy aránya az oka a hosszú élettartamuknak.
Tipikus bolgár specialitások
A bolgárok azt állítják, hogy a joghurtot "fedezték fel" hazájukban, amit ők kiselo mljako-nak neveznek. Ez a termék különleges baktériumokat tartalmaz, amelyek megvédik a szervezetet a méreganyagoktól, sőt egyes rákos megbetegedésektől is. Ez a különlegesség aztán csak Bulgáriában kapható igazán. Ezenkívül nagy hagyománya van itt a borkészítésnek, és különösen a vörösborok kiválóak.
Vagdalt saláta - az alap a balkáni sajt. Szirénnek hívják, és enyhén édes-vajas íze van. A többi hozzávaló uborka, paradicsom és édes hagyma, olajbogyó és egy kis öntet. Egyszerű és ízletes. A bolgárok a főétkezést ezzel az étellel kezdik (a mi levesünk helyett).
Levesek - Bulgáriában gyakran a főételt jelentik, és néhány közülük a bolgár nemzeti ételek közé tartozik. Tipikus levesek a következők:
- Bob čorba: Sűrű bableves,
- Tarator: savanyú tejből készült hideg leves kaporral, uborkával és dióval,
- Pilšeka supa: csirkehúsleves,
- Ribena supa: halászlé,
- Škembe čorba: pörköltleves paprikával és kevés tejjel.
Kefta és kebab - Bulgáriában a húst leggyakrabban daráltan és grillezve fogyasztják.
A kefti az egyik leghagyományosabb olcsó étel, amelyet abszolút minden bódéban, gyorsétteremben és étteremben megtalálhat. Ezek tulajdonképpen a klasszikus mini húsgombócok, míg a kebabpčata (néha kebabče is) a chevapčičhoz nagyon hasonló, hosszúkás alakú húsgombócok.
A darált húshoz leggyakrabban használt fűszer a római kömény vagy saturejka. A kebabot gyakran kenyérben vagy zsemlében, éttermekben pedig túlnyomórészt chipsszel együtt árulják gyors harapnivalóként.
Musaka - hagyományos balkáni étel. Darált hús és zöldségek, például hagyma, fokhagyma, padlizsán és paradicsom keveréke. Néha burgonyával.
Banitsa - egy klasszikus sós sütemény, amely minden pékségben megtalálható, Bulgáriára jellemző. A sütemény leveles tésztához hasonló tésztából készül, tölteléke pedig finom aromás sajt, tejszín és fehér joghurt.
Hal - mint minden tengerparti országban, a bolgár éttermek is a tenger gyümölcseinek széles választékával büszkélkedhetnek. A legnépszerűbbek közé tartozik a tengeri makréla, a fekete-tengeri cápa nagyon finom filéje vagy a grillezett hering.
Különleges csemege a kis kákahal, amelynek íze nagyon hasonlít a szardíniáéhoz. Ezeket tésztában sütik, és általában a főétkezés után vagy csak chipsként vagy pattogatott kukoricaként fogyasztják.
Kashkaval - egy tipikus bolgár kemény sajt, amelyet tehén- és juhtejből egyaránt készítenek. A bolgár Rila és Pirin hegységből származik, de aromás ízét az egész világon ismerik.
Italok
Ami az üdítőitalokat illeti, a bolgárok leginkább ásványvizet isznak, és nagyon szeretnek teát inni étkezés közben vagy után. Vigyázz azonban, ha teát rendelsz egy étteremben, automatikusan helyi gyógyteát fognak hozni. Ha klasszikus fekete teát szeretne, akkor kifejezetten kérnie kell a "fekete teát".
Ami az alkoholtartalmú italokat illeti, a helyiek leginkább a sört kedvelik. A bolgár sör elég jó, és a leghíresebb helyi márkák közé tartozik a Zagorka, az Ariana vagy a Burgasko. A Cseh Köztársaságból származó sörök szintén nagyon népszerűek Bulgáriában.
Abor szintén nagyon jó bolgár termék. A megfelelő éghajlat és a dombos táj együttesen ideális feltételeket biztosít a szőlőtermesztéshez. A bor Bulgáriában is nagyon olcsó, és egy jó minőségű palackot már 3 eurótól megvásárolhat.
Egy különleges ital a Boza, amely valószínűleg Törökországból származik, de itt is nagyon népszerű. Ez egy erjesztett malátaital, sűrű állagú és enyhén savanykás édes ízű. Alkoholtartalma körülbelül 1%.
A kemény alkoholok közül a következő italok jellemzően helyi italok:
- Rakije - ennek a szőlőből, szilvából és fügéből készült szeszesitalnak az eredetét több balkáni országban is vitatják, és hogy valójában honnan származik, valószínűleg nem lehet megbízhatóan bizonyítani. Mindenesetre Bulgáriában ez az egyik legnépszerűbb kemény szeszesitalfajta,
- Mastika - ánizsos ital, amelynek legalább 47% alkoholt kell tartalmaznia. Hűtve szolgálják fel.
Hogyan étkezzünk úgy, mint egy helyi
A helyiek inkább kis bódékban vagy kis éttermekben esznek műanyag székekkel a kertekben 4 eur.
A leggyakoribb bolgár gyorséttermi étel a "chlabcha i kebabcha". Ez egy húsgombóc egy zsemlébe szeletelt hagymával és uborkával, paradicsomos ketchuppal körítve. Az íze olyan, mint a fasírté szaténnal.
Bulgáriában sok hasonló bódé és mini-étterem van, és minden nagyobb faluban megtalálható. A Fekete-tenger partján fekvő legnagyobb üdülőhelyeken azonban lassan átadják a helyüket a drágább turistaéttermeknek, és igazán autentikus Bulgáriát csak a metropoliszokban, Várnában vagy Burgaszban, illetve a legkisebb üdülőhelyeken tapasztalhatunk.